Welkom in Eindhoven ๐Ÿคฉ

Evoluon

Het Evoluon is gebouwd op initiatief van Frits Philips. In de eerste instantie was het de bedoeling dat dit een permanente expositieruimte zou worden. Eind jaren 50 had het bedrijf op de wereldtentoonstelling van Brussel indruk gemaakt met het Philipspaviljoen. Omdat de kosten van zoโ€™n tijdelijke expositie hoog waren wilde hij er hier een permanente expositie van maken. Architect en artistieke rechterhand Louis Kalff schetste tijdens een etentje drie markante gebouwen en Frits Philips koos het evoluon.

In 1966 was de bouw van de futuristische constructie af en was het jubileum cadeau van Philips aan de stad een feit. Het gebouw werd gebruikt door Philips als uithangbord voor technologische vooruitgang van het bedrijf, van Eindhoven en van de rest van de wereld.

Toen het gebouw net af was is het gebruikt als technologiemuseum. Het was een groot succes, de bezoekersaantallen waren immens. Dit kwam vooral omdat de mensen zelf dingen mochten uitvoeren en experimenteren. Het was een nieuw concept voor veel jongeren, er waren immers nog geen concurrerende techniekmusea in Nederland.Het bedrijf was zijn tijd ver vooruit want in het museum ging het over zaken als wetenschap, gezondheid, modern comfort, communicatie, verkeer en de problematiek van de groeiende wereldbevolking.

Door het grote succes van het Evoluon gingen andere instanties hetzelfde proberen te doen. Helaas voor het Evoluon waren deze ook erg succesvol waardoor de bezoekersaantallenย  terugliepen en uiteindelijk in 1989 volledig stopte met het Evoluon als techniekmuseum.

Na de stop als techniekmuseum is het gebruikt als evenement en congrescentrum.

De laatste jaren wordt het gebouw steeds meer gebruikt voor waar het in eerste instantie voor bedoelt was; het laten zien van technologische vooruitgang. Want sinds 2012 gebruikt Philips het gebouw weer om tijdelijke tentoonstellingen te geven. Later werden dit soort evenementen vaker herhaalt in samenwerking met Technopolis en NEMO.

Vanaf 1998 is het evoluon weer een congrescentrum, evenementenlocatie, vergaderlocatie en icoon van de stad.

Begin 2021 is bekend gemaakt dat het Evoluon weer volledig gebruikt gaat worden als museum, een zogenaamd FutureLab van internationale allure waarin de verbinding wordt gelegd tussen publiek, bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden . Het evoluon gaat langs nieuwe, innovatieve lijnen, weer terug naar haar wortels. Met de laatste wetenschappelijke kennis en kunde als basis, wordt de nieuwste technologie ingezet om het verhaal van de aarde, de mens op die aarde en de evolutie van techniek te vertellen. ย In 2025 moet de permanente expositie openen.

Gerelateerde tours

Locatie
Meer informatie?

+31 6 42 63 18 00

Binnen enkele minuten antwoord op al uw vragen

+31 40 209 21 70

Op werkdagen telefonisch bereikbaar

info@citytourseindhoven.com

Of al uw vragen per e-mail beantwoord