Het Evoluon is op initiatief van Frits Philips gebouwd als een permanente expositieruimte, nadat het bedrijf indruk had gemaakt met het Philipspaviljoen op de wereldtentoonstelling van Brussel in de late jaren 50. Architect Louis Kalff schetste drie opvallende ontwerpen tijdens een etentje, waar Frits Philips het Evoluon uitkoos.
In 1966 werd de bouw van het futuristische gebouw voltooid, als een jubileumcadeau van Philips aan de stad. Het diende als een showcase voor de technologische vooruitgang van Philips, Eindhoven en de wereld.
Na voltooiing werd het Evoluon gebruikt als technologiemuseum, waar bezoekers zelf experimenten konden uitvoeren. Het concept was baanbrekend en trok enorme aantallen bezoekers, vooral jongeren. Het museum behandelde onderwerpen als wetenschap, gezondheid, modern comfort, communicatie, verkeer en wereldbevolkingsgroei.
Na het succes van het Evoluon als technologiemuseum begonnen andere instanties vergelijkbare musea te openen, wat leidde tot afnemende bezoekersaantallen. In 1989 stopte het Evoluon als techniekmuseum en werd het omgevormd tot een evenementen- en congrescentrum.
Sinds 2012 wordt het Evoluon weer gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen, waarbij Philips samenwerkt met organisaties zoals Technopolis en NEMO. Vanaf 1998 is het Evoluon een veelzijdige locatie geworden voor congressen, evenementen en vergaderingen, en een iconisch symbool van de stad.
Sinds 1 januari 2022 is Next Nature de nieuwe officiële gebruiker van het Evoluon. Samen met partners uit het Eindhovense ecosysteem van technologie en design, waaronder de Dutch Design Foundation en de Design Academy, streeft Next Nature ernaar het Evoluon weer toegankelijk te maken voor iedereen. Het monument krijgt weer een publieke functie, waar bezoekers worden uitgenodigd om te reflecteren op de toekomst van technologie via exposities, evenementen, lezingen, trainingen en publicaties.
Wil je meer over de historie van Philips weten? Boek dan onze Philips Heritage tour.