Welkom in Eindhoven 🤩

Herculesramp monument

Op 15 juli 1996 vloog het hercules vliegtuig van de Belgische luchtmacht door een zwerm vogels heen. Een paar van deze vogels kwamen in de motoren terecht waardoor twee van de vier motoren kapot gingen. Om deze reden besloten ze te gaan landen maar kwamen niet goed uit op de landingsbaan waardoor er een doorstart gemaakt moest worden. Ondertussen werd de derde motor ook uitgeschakeld door de bemanning en tijdens een manoeuvre ging het volledig mis. Het vliegtuig crasht op luchthaven Eindhoven en door een communicatiefout tussen de luchtverkeersleider en de brandweerlieden is het nog erger geworden. De brandweer dacht dat er alleen bemanningsleden aan boord waren en dus is er weinig moeite gedaan om de deur van de vrachtruim te openen. Er zaten helaas wel degelijk mensen in het vrachtruim, in totaal 41 mensen waarvan 4 Belgische bemanningsleden en 37 leden van de Koninklijke Nederlandse landmacht.

34 van de 41 inzittende hebben de ramp niet overleefd.

Een jaar na de ramp is er een monument onthuld voor de gevallen slachtoffers op vliegbasis Eindhoven welke alleen toegankelijk was voor de nabestaanden. Het monument bestaat uit een vorm van twee gesloten cirkels met aan de rand 34 gedenkzuiltjes en een bronzen kruis in het midden, voor elk gevallen slachtoffer 1 lampje. Er is een pad aangelegd op de plek waar het Herculesvliegtuig het gras heeft verschroeid en het pad leidt naar het monument.

Het tweede nieuwe openbare monument aan de Dommel heeft de vorm van de letter H wat tevens de eerste letter is van het toestel wat is neergestort. Het monument, wat voor iedereen bereikbaar is, bestaat uit 3 metalen platen met ingegraveerd alle namen van de omgekomen slachtoffers.

Het monument is erg indrukwekkend en het bezoeken waard. Het ligt tussen het stadshuis en het van Abbemuseum in. Het is een plek waar familie en hulpverleners kunnen rouwen.

Gerelateerde tours

Locatie
Meer informatie?

+31 6 42 63 18 00

Binnen enkele minuten antwoord op al uw vragen

+31 40 209 21 70

Op werkdagen telefonisch bereikbaar

info@citytourseindhoven.com

Of al uw vragen per e-mail beantwoord