Op 15 juli 1996 werd een tragische gebeurtenis gegrift in de geschiedenis van Eindhoven. Een Hercules vliegtuig van de Belgische luchtmacht raakte tijdens de vlucht verstrikt in een zwerm vogels. Deze noodlottige ontmoeting leidde tot het uitvallen van twee van de vier motoren, wat dwong tot een noodlanding. Echter, een reeks ongelukkige omstandigheden en een fatale communicatiefout veroorzaakten een ramp. Het vliegtuig crashte op de luchthaven van Eindhoven, met 34 van de 41 inzittenden die het niet overleefden.
Een jaar na deze tragedie werd een monument onthuld ter ere van degenen die hun leven verloren. Dit gedenkteken, oorspronkelijk alleen toegankelijk voor nabestaanden, bestaat uit twee gesloten cirkels, omringd door 34 gedenkzuilen en een centraal bronzen kruis, elk symboliserend een slachtoffer met een brandend lampje. Een pad, gemarkeerd door het verschroeide gras waar het vliegtuig neerkwam, leidt naar dit ontroerende monument op de vliegbasis Eindhoven.
Een tweede openbaar monument, bereikbaar voor iedereen, bevindt zich langs de Dommel en neemt de vorm aan van de letter H, de eerste letter van het neergestorte vliegtuig. Dit gedenkteken, bestaande uit drie metalen platen met de gegraveerde namen van de slachtoffers, staat tussen het stadshuis en het van Abbemuseum. Het is een plek van rouw en herdenking, waar families en hulpverleners samenkomen om te gedenken en te troosten.
Wil je deze locatie leren kennen op een E-Fatbike? Boek dan een dag deze urban bike en ontdek zelfstandig deze mooie omgeving.