Welkom in Eindhoven 🤩

Sint-Petrusbasiliek

De Sint-Petrusbasiliek in Oirschot is de op één na oudste kerk van het dorp. De oudste staat op een steenworp afstand en heeft de naam Mariakerk. Het fundament van de Mariakerk gaat terug naar de 8e eeuw. Omdat dit kerkje te klein was en kon niet worden uitgebreid werd de Sint-Petruskerk in 1268 gebouwd. Deze kerk brandde echter af in 1462 en kort daarna zijn ze begonnen met het herbouwen. Vooral door geldgebrek lag de bouw van de nieuwe kerk vaak en lang stil maar in 1515 was de nieuwbouw alsnog klaar.

In het begin had de kerk nog een spits op de kerktoren maar na een blixeminslag in 1627 is deze vernietigd en niet meer hersteld. De kerk heeft in de loop der tijd veel veranderingen meegemaakt. Zo werd de kerk van 1648 tot 1799 een Protestantse kerk en na deze tijd kwamen de Katholieken weer terug en is de kerk volledig gerestaureerd in 1887. Het kon helaas niet voorkomen dat 17 jaar later de toren alsnog gedeeltelijk instortte. Via een geldinzamelingsactie kon de toren weer hersteld worden. In 1944 tijdens de bevrijding gingen de geallieerden door Oirschot en op 2 oktober van dat jaar werd de toren beschoten. Wederom stortte het dak in en duurde het herstel van 1945 tot en met 1952. De kerk is sinds 1966 geklasseerd als rijksmonument om het speciale gebouw te behouden.

In 2013 kreeg de kerk de eretitel van basiliek toegekend door de bijzondere heiligdommen en de historische betekenis van de kerk. Verder is het klokkenspel ook erg bijzonder. het is een van de grootste samenstellingen van luidklokken in Nederland en erg mooi om naar te luisteren.

Gerelateerde tours

Locatie
Meer informatie?

+31 6 42 63 18 00

Binnen enkele minuten antwoord op al uw vragen

+31 40 209 21 70

Op werkdagen telefonisch bereikbaar

info@citytourseindhoven.com

Of al uw vragen per e-mail beantwoord