Welkom in Eindhoven 🤩

Woensel West

Woensel west is een wijk in het westen van Eindhoven. Deze voormalige Philips arbeiderswijk is veranderd in een moderne, kleurrijke en hippe wijk!

In Eindhoven zelf stond deze wijk vroeger bekend om zijn problemen als prostitutie en criminaliteit. Nadat Philips vertrok van Strijp-S kwamen veel mensen uit deze wijk zonder werk te zitten en zochten ze alternatieve manieren om geld te verdienen. Een groot probleem was dat prostitutie vermengd was geraakt in de straten in deze wijk waardoor je onveilige situaties kreeg. In de straten stonden s’avonds files, er werd gedeald en ook was er straatprostitutie. Dit in combinatie met de verschillende over de wijk  verspreidde cafétjes, waar zaken uit het criminele circuit werden besproken, zorgde voor een onveilige omgeving. Helaas heeft de wijk nog steeds bij veel mensen een slecht imago maar dat is onterecht. In 2007 worden door de regering alle probleemwijken in Nederland in kaart gebracht en wordt er voor iedere wijk een tienjarenplan gemaakt om de problemen aan te pakken. Dat is het moment dat buurtonderneming Woensel West wordt opgericht waarin iemand van de woningcorporatie, bewonersraad en uit de gemeente zitting heeft. Het resultaat is nu zichtbaar. Er is een speciaal plein voor prostitutie, veel cafés zijn gesloten, de basisschool heeft een nieuwe locatie en veel oude huizen zijn al vervangen door nieuwbouw met frisse kleuren, veel groen en mooie muurschilderingen. Het ziet er open en uitnodigend uit!

Het eerste gedeelte wat onder handen is genomen heet nu Volta Galvani. De naam verwijst naar de twee ontdekkers van respectievelijk het galvanisme (Galvani) en de batterij (Volta). In de grote toegangspoort naar het hofje hangt dan ook een enorme lamp en ook de vorm van de poort doet denken aan de lamp. Als je dit hofje inloopt heb je het idee in een land rondom de Middellandse zee te zijn en niet in Eindhoven.

Stap je vanuit Volta Galvani weer de Edisonstraat in dan kijk je je ogen uit in de Woensel West side stores met hele bijzondere winkeltjes van kleine zelfstandigen. Verwacht hier geen bekende winkelketens maar juist aparte winkeltjes met bijvoorbeeld houten speelgoed, kunst, tattoo, buitenlandse delicatessen, curiosa, meubels en organische wijnen. Ook leuk is een makelaar annex art galerie of een bakkerij waar ze brood en banket van een dag oud verkopen tegen een gereduceerd tarief. Geweldig concept tegen de voedselverspilling.

Een tip is het nieuwe Kelderman & Van Noort (KEVN) aan de Galileistraat. Een combinatie van eten, drinken en kunst. Zelf noemen ze het ‘het huis van makers en kijkers’ met studio’s, exposities en een bar in het groen. Het is pas opgeleverd en het resultaat mag er zijn. Hier tegenover zit één van de beste pizzeria’s van de stad in het gebouw ‘Brooklyn Square’ ; La Vita è Bella.

Wil je ook nog even door de vintage kledingrekken in deze bijzondere wijk? Ga dan zeker langs bij Yetunde & Yatva waar je in Engeland ingekochte kleding en accessoires kunt kopen. Niet alleen de winkel is vintage maar ze runnen hier ook een jaren zestig hotel waar je in deze stijl kunt overnachten. Een heerlijke ambiance met een geweldige gastvrouw.

Gerelateerde tours

Locatie
Meer informatie?

+31 6 42 63 18 00

Binnen enkele minuten antwoord op al uw vragen

+31 40 209 21 70

Op werkdagen telefonisch bereikbaar

info@citytourseindhoven.com

Of al uw vragen per e-mail beantwoord