Philips kampte in de jaren twintig van de 20e eeuw met een groeiende vraag naar gloeilampen en de opstart van de productie van radio’s, wat resulteerde in een tekort aan personeel. Het bedrijf moest daarom elders in het land op zoek gaan naar arbeidskrachten.
De aandacht van Philips richtte zich op het Drentse veengebied, waar grote armoede heerste door de ineenstorting van de veenindustrie. Voorlichters werden uitgestuurd naar de regio met als doel vooral gezinnen met minstens drie dochters boven de veertien jaar – potentiële werknemers – te werven. De meisjes werden voornamelijk ingezet bij ongeschoold fijn handwerk en verlieten de fabriek zodra ze trouwden.
De aankomst van de eerste groep van zeventig Drentse gezinnen in Eindhoven in 1925 trok de aandacht van honderden nieuwsgierigen, die de nieuwkomers met eigen ogen wilden zien. Gedurende de jaren twintig en dertig verhuisden in totaal ongeveer 554 gezinnen met gemiddeld 8,1 kinderen van Drenthe naar Eindhoven. Ze werden gehuisvest in een nieuwe wijk in Strijp, bijgenaamd Drents Dorp. Deze wijk omvatte ongeveer 1000 woningen en omvatte ook Strijp-R.
Op de rotonde tussen de Zwaanstraat en de Halve Maanstraat is recentelijk het kunstwerk ‘de Drentslamp’ onthuld. Onder leiding van beeldend kunstenaar Ed van Gennip is een grote Philips gloeilamp gemaakt, omringd door een sjerp waarop de kenmerkende huizen van de wijk zijn afgebeeld. Een gezin, bestaande uit een man, vrouw en kinderen, leunt tegen de lamp.
Wil je meer over het Drents Dorp en de historie van Philips weten? Boek dan onze Philips Heritage tour.