Welkom bij het Natlab (voormalig Natuurkundig laboratorium van Philips), een historische locatie met een rijke geschiedenis in Eindhoven. In 1923 opende het Natlab zijn deuren op deze plek, bijna 10 jaar voordat Philips zijn intrede deed. Het Natlab groeide al snel uit tot een belangrijk centrum voor onderzoek en ontwikkeling, waar onafhankelijke onderzoekers nieuwe octrooien ontwikkelden onder leiding van de eerste directeur, Gilles Holst. Holst creëerde een academische omgeving en nodigde internationaal gerenommeerde wetenschappers uit, waaronder Albert Einstein, die Eindhoven bezocht in 1923.

Het Natlab was niet alleen gericht op fundamenteel onderzoek, maar ook op praktische experimenten. Hier vonden de eerste kortegolf radiouitzendingen plaats, specifiek bestemd voor Nederlands-Indië. Koningin Wilhelmina en prinses Juliana spraken hier in 1927 tot de Nederlandse kolonie in Indië, waardoor een van de ruimtes hier nog steeds bekend staat als de Koninginnekamer. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog legde het Natlab de basis voor baanbrekende uitvindingen van Philips, waaronder de videolangspeelplaat (VLP), de voorloper van de cd.

In 1963 verhuisde het Natlab naar het zuiden van Eindhoven, waar een complete campus werd gebouwd. De onderzoekers genoten hier van een ongekende vrijheid, wat resulteerde in de ontwikkeling van revolutionaire producten zoals de cd (in samenwerking met Sony) en de cd-rom. Het Natlab genoot wereldwijde erkenning, een reputatie die tot op de dag van vandaag voortleeft.

In 2003 besloot Philips de campus open te stellen voor andere bedrijven, en zo werd de High Tech Campus Eindhoven geboren. Tegenwoordig huisvest het terrein 260 bedrijven en biedt werk aan 12.500 mensen. In 2021 werd het overgenomen door Oaktree Capital, met ambitieuze plannen voor verdere groei en ontwikkeling.

Wil je meer over het NatLab en de historie van Philips weten? Boek dan onze Philips Heritage tour.