Welkom in Eindhoven ๐Ÿคฉ

Philipsdorp

In 1910 wordt begonnen met de bouw van Philipsdorp. De kwaliteit van de vaak overvolle arbeiderswoningen in het centrum was erg slecht. Het grootste gedeelte van de woningen was klein, donker, vochtig en overbevolkt. Ook het toenemende aantal arbeidskrachten voor zorgde voor een enorme woningnood. Philips wacht niet af en besluit het heft in eigen hand te nemen. Ze kopen in 1909 land aan op de weg van Eindhoven naar Strijp. Een jaar later al worden hier de eerste 133 woningen van Philipsdorp opgeleverd in straten vernoemd naar leden uit de Philips-familie: onder andere Anna, Johanna, Henriรซtte en Frederik. Vroeger was er ook nog een Elisabethlaan maar vanwege uitbreiding van het stadion is deze komen te vervallen.

De huizen zijn voorzien van elektra, water, gas, riolering en een eigen tuin, zeer modern dus voor die tijd en voldeden aan de leefomstandigheden van de moderne fabrieksarbeider. Ter vergelijking; er was in Strijp destijds geen enkel huis met gas en water. De huur voor een woning was in die tijd 1,75 gulden, nog geen โ‚ฌ 0,80.

Het ontwerp van de huizen en wijk is van stedenbouwkundige Gerrit Jan de Jongh, de schoonvader van

Anton Philips. Hij liet zich inspireren door de Engelse tuindorpen en deze kenmerkt zich door een dorpse sfeer. In het bijzonder hadden ze Port Sunlight als voorbeeld genomen wat eigendom was van een zeepfabrikant die voor zijn werknemers huizen en voorzieningen had gebouwd.

De bewoners van Philipsdorp werkten allemaal bij Philips en de eigen voorzieningen gaven een gevoel van saamhorigheid. Philips voorzieningen zoals een badhuis, broodfabriek, sportvelden, scholen, muziekvereniging en bedrijfswinkels waren hier te vinden.

Tussen 1910 en 1920 worden in totaal zevenhonderd woningen gebouwd. In รฉรฉn ervan wordt de latere president-directeur van Philips, Wisse Dekker, geboren.

Vandaag de dag heeft het Philipsdorp de functie van fabrieksdorp verloren. Sinds 2003 heeft het โ€˜โ€™dorpโ€™โ€™ een beschermd stadsgezicht gekregen. 7 jaar later werd het 100 jarig bestaan van de wijk gevierd en weer 2 jaar later, in 2012 heeft het woningbedrijf besloten heel het dorp te renoveren waar je nu het resultaat van ziet.

 

Gerelateerde tours

Locatie
Meer informatie?

+31 6 42 63 18 00

Binnen enkele minuten antwoord op al uw vragen

+31 40 209 21 70

Op werkdagen telefonisch bereikbaar

info@citytourseindhoven.com

Of al uw vragen per e-mail beantwoord