In de jaren twintig betrad Philips met volle overtuiging de radiomarkt, na een aarzelend begin. Op 12 maart 1927 slaagden onderzoekers erin om via een kortegolfzender het allereerste radiocontact met de Nederlandse overzeese gebieden tot stand te brengen, met de legendarische woorden: “Hallo Nederlands-Indië! Hier PCJJ, de kortegolfzender der Philips-laboratoria, Eindhoven, Holland”. Philips was de eerste die een dergelijke enorme afstand van 16.000 kilometer wist te overbruggen. Wereldwijd werden deze pioniersprestaties met bewondering gevolgd, en deze historische radioverbinding vormde een cruciale stimulans voor de ontwikkelingen op het gebied van de radio. In september 1927 werd de eerste Philips-radio gepresenteerd, gevolgd door de massaproductie van radiotoestellen later dat jaar. De groei van Philips was zo explosief dat het concern binnen vijf jaar was uitgegroeid tot de grootste radiofabrikant ter wereld.

Het Radiomonument, dat deze mijlpaal in herinnering roept, werd ontworpen door Dirk Roosenburg en gecreëerd in 1936 door beeldhouwer Albert Termote. Het beeld symboliseert de eerste radioverbinding met het toenmalige Nederlands-Indië.

Het monument verbeeldt een roepende vrouw die over de zee een bericht roept naar de overkant. De vrouw staat voor Philips, de roep symboliseert het radiocontact, en het water staat voor de enorme afstand naar Nederlands-Indië. Dit krachtige beeld eert de baanbrekende prestaties van Philips en markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van de communicatietechnologie.

Wil je meer over de historie van Philips weten? Boek dan onze Philips Heritage tour.