Wat is er te doen op Strijp-S?

Het hippe en creatieve gebied van Strijp S was ooit een saai en oud industriegebied en is nu de hot spot van Eindhoven.

Van 1916 tot 2000 was Strijp-S een industriegebied met de naam Strijp. Anton Philips was de eerste die hier een fabriek bouwde. Na Philips hadden veel uitvinders en investeerders een grote invloed op de technologie van nu. Zo zijn Het Klokgebouw, Het Ketelhuis, Het NatLab en Het Glasgebouw ook gevestigd in Strijp-S. De naam Strijp is afkomstig van de naam die Philips zijn bedrijventerreinen noemde. Strijp-T en Strijp-R maken ook deel uit van de wijk Strijp. Philips had vroeger ook nog het idee om Strijp-IJ en Strijp-P te bouwen zodat de letters Strijp uit zouden spellen, dit is echter nooit van de grond gekomen. Wel jammer want dat was heel bijzonder geweest toch?

Vroeger werd Strijp-S ook wel de verboden stad genoemd omdat het terrein enkel toegankelijk was voor medewerkers van Philips. Tegenwoordig is iedereen welkom! Er zijn veel oude fabrieken omgetoverd tot woningen en er zijn leuke winkels en horeca zaken gekomen. Ook zijn er veel creatieve werkplekken. De gemiddelde leeftijd van de inwoners en de doelgroep van Strijp-S is van 20 jaar tot 34 jaar.

Klokgebouw Strijp-S
Strijp-S

Er is zoveel te zien op Strijp-S maar laten we eens beginnen met de oude gebouwen waar veel producten van Philips zijn geboren.
Het klokgebouw is bijvoorbeeld zoโ€™n mooi gebouw! Uiteraard dankt het gebouw haar naam aan de herkenbare klok waar de cijfers zijn vervangen door de letters โ€˜Philipsโ€™.
Het gebouw is momenteel een bedrijfsverzamelgebouw met meer dan 100 werkruimten. O.a. in dit pand zit PopEi, bekend als muziekpodium. In de benedenverdieping worden regelmatig festivals, evenementen of concerten gegeven.

Het ketelhuis is ook zoโ€™n mooi oud gebouw van Philips. Het pand is gebouwd in 1929 voor de opwekking van perslucht en elektriciteit op het industrie-terrein.ย  Nu is het ketelhuis een restaurant met een eigen bakkerij, bar en op de tweede verdieping een mooie trouwlocatie.
Het ketelhuis heeft ook een oliehuisje. Als de zon schijnt is het terras ideaal om met vrienden of familie te genieten van een drankje en lekkere hapjes zoals nachos of borrelplanken.

Ook heeft Strijp-S een echte vershal. Vershal het Veem is een overdekte versmarkt waar je je dagelijkse boodschappen kunt halen. ย Je kunt er lekker rond snuffelen of ter plekke wat eten. Ook is er een Albert Heijn to go.

Nog zoโ€™n leuke plek is De urban shopper, een kleinschalig overdekt winkelcentrum met 20 bijzondere winkels. Tussen de betonnen pilaren (die er nog staan van het oude Philips gebouw Anton) is een labyrint van houten units gebouwd met waarin de winkels huizen. De ondernemers zijn allemaal creatief en houden zich bezig met design, kunst, mode, muziek en ambacht. Echt de moeite waard om te bezoeken.

Het is onmogelijk om alle leuke restaurantjes te benoemen die er zijn op Strijp-S te vinden zijn. ย Ga ย gewoon eens een kijkje nemen, er zijn daar echt veel leuke hippe plekken. Indien je zin hebt in een lekker ijsje maar dan een รฉcht lekker ijsje dan moet je naar Intelligentia ICE gaan op Strijp-S. Daar verkopen ze echt heerlijk ijs maar ook met verrassende smaken.

Strijp-S heeft ook een treinstation dus makkelijk bereikbaar. Daarnaast neem je vanaf station Strijp-S gemakkelijk de trein naar Eindhoven Centraal. Ook met de auto is Strijp-S zeer goed bereikbaar, want er zijn in dit gebied veel parkeerplaatsen en parkeergarages.

Iedere derde zondag van de maand is er een Feel Good Market. Deze markt is een hele leuke en druk bezochte markt met veel streekproducten, lekkere hapjes en drankjes. Er is ook altijd live muziek. Echt een leuk dagje uit voor het hele gezin. Ook voor de kinderen is deze markt leuk want er zijn ook veel activiteiten voor kinderen.

Ook bijzonder is Area 51 Eindhoven, een voormalig machinefabriek van Philips waar alle takken van โ€˜urban cultureโ€™ samen komen. Area 51 is vooral bekend vanwege de skateboard en BMX sport met een heus skatepark. Tegenwoordig zijn zowel sport, cultuur, muziek en dans zijn daar vertegenwoordigt. Het gebouw wordt momenteel verbouwd. Het wordt echt een hele gave plek om te bezoeken. De oude ondergrondse kleedkamer van het Philips gebouw wordt omgebouwd tot evenementenruimte voor o.a. clubavonden, concerten etc.

Echt, Strijp-S is een hele leuke plek om te winkelen, eten/drinken, chillen, wonen of werken. De moeite waard om eens met eigen ogen te bekijken.
Met de Street Art Tour Eindhoven of Picknick Tour kom je uiteraard ook langs Strijp-S.

Meer lezen over Eindhoven? Kijk dan op www.citytourseindhoven.com

Delen op facebook
Facebook
Delen op twitter
Twitter
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op whatsapp
WhatsApp
Simone Greefhorst

Simone Greefhorst

Mede-eigenaar

Meer lezen